Design SuiteEen enkelvoudig materiaal definiëren

Om een enkelvoudige materiaal-hulpbron te creëren:

Volg een van onderstaande werkwijzen:

Klik in het Hulpbronnenbeheer op de knop Nieuwe hulpbron, selecteer Materiaal en klik op Creëer.

Of: selecteer in de filter van het Hulpbronnenbeheer ‘Materialen’ als type hulpbron en klik op de knop Nieuw materiaal.

Om een nieuw materiaal te creëren op basis van een bestaand materiaal, klik je in het Hulpbronnenbeheer met de rechtermuisknop op het bestaande materiaal. Selecteer vervolgens Dupliceer in het contextmenu. Geef de nieuwe hulpbron een naam en sla deze op in het actieve bestand. Klik met de rechtermuisknop op de nieuwe hulpbron en selecteer het commando Bewerk in het contextmenu.

Het dialoogvenster ‘Definieer materiaal’ of ‘Bewerk materiaal’ wordt geopend.

Voer een naam, omschrijving, merk (indien van toepassing) en verwijzing (indien van toepassing) in voor het materiaal.

De naam, omschrijving en het type (enkelvoudig of samengesteld) worden weergegeven wanneer je de cursor op een materiaal in het Hulpbronnenbeheer of de Hulpbronnenkiezer plaatst. De omschrijving omvat doorgaans informatie zoals algemene toepassingen van het materiaal, de samenstelling ervan, afmetingen (indien relevant), enzovoort.

Duid aan dat het materiaal Enkelvoudig is.

De optie Materiaal is enkelvoudig/samengesteld staat alleen in het dialoogvenster ‘Definieer materiaal’ omdat je het materiaaltype alleen op voorhand kunt instellen.

Er zijn vier tabbladen voor het invoeren van gegevens.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Kenmerken

De parameters op dit tabblad bepalen het uitzicht van het materiaal. Omdat de vulling en textuur geabonneerde hulpbronnen zijn, worden alle wijzigingen aan de originele hulpbron automatisch in het materiaal weerspiegeld.

Vulling

Selecteer een type vulling of selecteer ‘Klasse’ om de vulling over te nemen uit de klasse van de component of het object waaraan het materiaal wordt toegekend. Afhankelijk van het geselecteerde Type kan je vervolgens een kleur, patroon of hulpbron (lijnarcering, afbeelding, verloop, motief) selecteren.

Componenten/objecten die een materiaal hebben, nemen automatisch de vulling van het materiaal over; de Vulling van het object zelf wordt vergrendeld.

Oppervlak

Selecteer ‘Textuur’ en kies een hulpbron, of selecteer ‘Textuur klasse’ om de textuur over te nemen uit de klasse van de component of het object waaraan het materiaal wordt toegekend, of gebruik geen textuur.

Componenten/objecten die een materiaal hebben, nemen standaard de textuur van het materiaal over, maar je kan een andere textuur kiezen om het oppervlak van het object te wijzigen.

Constructie

Registreer als

Kies om de hoeveelheden van het materiaal te berekenen als een volume, oppervlak of beide.

Categorie

Selecteer de materiaalcategorie. Als je de lijst met categorieën wilt bewerken, selecteer je de optie Definieer. Vervolgens kan je items aan de lijst toevoegen of eruit verwijderen.

Classificatie

Selecteer de Standaard en klik vervolgens op Opzoeken om de gewenste ID en omschrijving te selecteren in het dialoogvenster ‘Classificatie opzoeken’.

Als je classificaties wilt toevoegen aan het dialoogvenster ‘Classificatie opzoeken’, raadpleeg je de instructies in de map Bibliotheek/Standaarden/Classificaties.

Productgegevens

Voer de productgegevens in om een specifiek item van een fabrikant aan het materiaal te koppelen.

Fysiek

Voer de gegevens van de bouwfysische eigenschappen in die relevant zijn voor het materiaal; eigenschappen zonder eenheden achter het veld zijn verhoudingen.

Je kan wisselen tussen Amerikaanse/metrische eenheden voor materialen via een optie in de categorie ‘Materialen’ van het dialoogvenster ‘Eenheden’ (zie Instellingen Eenheden: Categorie Tag/ Materialen). Materiaaleenheden zijn onafhankelijk van de instellingen voor systeem- of documenteenheden.

De Lambda-waarde, oftewel warmtegeleidingscoëfficient, geeft aan in welk mate het materiaal warmte geleidt. Deze waarde wordt gebruikt bij de energie-analyse van de componenten die het materiaal gebruiken. Om een energieanalyse uit te voeren, heb je Vectorworks Architectuur nodig, maar je kan deze parameters ook louter ter informatie invullen.

Met de knop Opzoeken open je het dialoogvenster ‘Zoek lambda-waarde’. Via dit venster kan je de lambda-waarde van het materiaal berekenen op basis van de opgegeven U-waarde of R-waarde en de materiaaldikte. De berekende lambda-waarde wordt onder deze velden weergegeven.

Of: selecteer een materiaal in de lijst om uit te gaan van de gangbare lambda-waarde voor dit materiaal. Filter eventueel de lijst door een zoekterm op te geven. Klik op Bewerk lijst om zelf een waarde in te vullen.

Vrijde velden

Voeg desgewenst een record uit het bestand toe om extra informatie aan het materiaal toe te voegen; zie Een record koppelen aan een materiaal

Als je het materiaal wilt bewaren voor toekomstig gebruik, bewaar je het zoals beschreven in Gebruikers- en werkgroepbibliotheken creëren.

Materialen creëren

Een samengesteld materiaal definiëren

Concept: Materiaal hulpbronnen

Materialen gebruiken

Materialen bewerken

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.